Avtorjeva beseda:
AVTOR: Ena Kokanović Nagy
Ko sem bila v Neaplju, sem se naučila, da ko imate na meniju nekaj tradicionalnega, kot je bolonjska jed, morate to imenovati “A la bolognese”, če gre za restavracijo, ki ni v Bologni. Torej, to je “A la Neopolitan pizza”, ki sem se je naučila v Neaplju. Mislim, poskusiti jih moraš vse in najtežje je bilo odgovoriti na vprašanje, katera je boljša …
Zame je to bila moja. Vem, vem, to se zdi malo hvalisavo, ampak tako pač je.
Dobra neapeljska pica zahteva čas. Spoštovati moraš vsak korak in nagradila te bo z najbolj popolno, žvečljivo, dišečo pico… Ko združiš moj recept in Glowen pečico, dobiš pravo neopolitansko doživetje na svojem pragu, jap, pravo, ne le “a la” ”
Sestavine:
Za 4 Pice:
- 500g 00 moke, minimalno 12% beljakovin (jaz uporabljam caputo, pizzeria)
- 320 g mlačne vode (ja, vodo stehtajte)
- 15g soli
- 1 g svežega kvasa
- Dodatki: sveža mocarela, pelati, meso po izbiri.
Navodila:
Dan 1.
- Vzemite polovico vode in v njej raztopite kvas. Dodamo žlico moke (od 500 g) in premešamo. Solimo in vse skupaj premešamo.
- Dodamo sol in vse skupaj temeljito vmešamo v moko. Po malem dodajamo preostalo vodo, dokler se vse ne premeša, nato pa gnetemo testo na površini, dokler ne dobimo lepega, gladkega testa. (Približno 5 minut).
- Testo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo stati 1,5 ure.
- Nato testo razdelimo na štiri enake dele in iz vsakega oblikujemo kroglico.
- Plastične posode nežno pomokajte in vanje položite kroglice testa.
- Kroglice potresemo z moko, nato pa dobro pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi 5 ur, čez noč pa postavimo v hladilnik.
Dan 2.
- Dan za pico, yay. Iz hladilnika jo boste potegnili 2h pred peko pice.
- Če želite oblikovati testo, vzamete kroglico in jo položite na rahlo pomokano površino.
- V sredino testa daš 4 prste in nato testo prebodeš skozi sredino, pustiš 1cm testa nedotaknjenega.
- Testo raztegnite z obema rokama, dokler ne doseže premera približno 22 cm.
- Za preliv najprej damo paradižnikovo omako, nato mocarelo in nato meso po izbiri!
- Pečemo v segreti naprej segreti Glowen pečici, ki jo segrevamo 15 minut.
- Pečemo 1,5-2 minuti. Obrnite, ko vidite, da stran začenja dobivati barvo.
- Prelijte z nekaj olivnega olja in uživajte.